מתן עיני הרמב"ם
מתוך ויקי השלום
תוכן עניינים |
במה התבלט ונחשב לאישיות חשובה
רבי משה בן מימון ידוע בראשי תיבות הרמב"ם. הוא היה פילוסוף ורופא נודע, משפטן חשוב והרב המפורסם של תקופתו. היהודים כינו אותו, בהערצה אין גבול, "הנשר הגדול". הוא היה מגדולי הפוסקים היהודיים ומחשובי הפילוסופים בימי הביניים.
באיזה שנה נולד ובאיזו מדינה ומתי נפטר
הוא נולד בקורדובה שבספרד בתאריך 30 במרץ 1138 , אבל בגיל צעיר עברה משם משפחתו, לאחר שעל האזור השתלטו המורים, (כובשים מוסלמים שלא אהבו את היהודים). בנדודיו הוא והתגורר במקומות רבים, כולל בעכו ובירושלים. כשבסוף הוא התגורר בקהיר שבמצרים, הוא הפך תוך זמן לא רב לראש הקהילה היהודית והאדם החשוב בה. משם הוא רק הלך והתפתח. הוא נפטר במצרים בתאריך 13 בדצמבר 1204. לפני מותו ביקש: "אל תקברוני במצרים" ולכן הועברו עצמותיו לטבריה ובה נקבר.
מעשים בולטים שעשה
כשהוא השתקע בקהיר שבמצרים, הוא הפך תוך זמן לא רב לראש הקהילה היהודית והאדם החשוב בה. הוא למד רפואה במשך שנים והפך לרופא הטוב במצרים. אליו הגיעו אנשי המלוכה המצרים והאצולה המצרית. הוא טיפל גם בגויים וגם ביהודים. לצד עיסוק זה, שמילא את כל יומו, כתב הרמב"ם מאמרים מאוד ארוכים, שהיו לחשובים ביותר בתולדות היהדות. בין השאר הוא כתב את "משנה תורה" (האנציקלופדיה של היהדות). הוא הרבה לכתוב על חשיבות הרפואה המונעת, התזונה הבריאה והעיסוק בפעילות גופנית. הוא גם כתב את "מורה נבוכים" ועם השנים הפך את שמו לאגדה. הרמב"ם היה אחד האישים החשובים והנערצים ביותר ביהדות וגאון של ממש. עוד תחומים שבהם עסק - פילוסוף, מדען, רופא, חוקר ומנהיג, מומחה בלוגיקה, מתמטיקאי, אסטרונום, פיזיקאי ומי שחיבר לפחות 10 ספרי רפואה.
אימרה ידוע שאמר
"סייג לחכמה שתיקה. לפיכך לא ימהר להשיב, ולא ירבה לדבר". אם מישהו אמר לכם משהו ואתם יודעים בדיוק איך להגיב. או שלא. עדיף לחשוב פעמיים לפני שפותחים את הפה ולוודא שיוצא ממנו מילה מועילה.
מתי הגיע לארץ והיכן התגורר
בשנת 1165 הפליגו הרמב"ם ומשפחתו מספרד אל עכו שבארץ ישראל, והתיישבו בה. הקהילה היהודית בעכו הייתה בימים ההם מהגדולות בארץ ישראל, וקיבלה בכבוד רב את משפחת הרמב"ם. חמישה חודשים לאחר העלייה לארץ ביקר הרמב"ם בירושלים שלושה ימים ומשם נסע לחברון להתפלל במערת המכפלה. לאחר 5 חודשים הוא עבר לגור באופן קבוע במצרים.
עובדות על משפחתו וילדותו
הרמב”ם למד לימודי תורה מאביו ר’ מימון, הוא רכש גם השכלה כללית רחבה בנושאים שונים כמו מקצועות מדעיים ופילוסופיה ובנוסף לכך השתלם ברפואה. את תורת הרפואה למד מגדולי הרופאים במרוקו ומספרי רפואה קדומים. כבר בצעירותו כתב הרמב”ם בערבית את החיבור “מילות ההיגיון”, בו הוא מבאר את המונחים הקשורים בתורת ההיגיון ובייחוד את מושגי היסוד, כאשר רבים מהם נלקחו מתורת ההיגיון של הפילוסוף היווני אריסטו.
עובדות נוספות
הרמב”ם התפרנס ממסחר באבנים טובות בעסק משותף עם אחיו ונשא אישה ממשפחה מיוחסת. בגיל מאוחר יחסית 48, נולד בנו אברהם. הרמב”ם חיבר 11 כתבים רפואיים, שהיתה להם השפעה רבה על לימודי הרפואה ברחבי העולם. אחד החידושים שבא לידי ביטוי בכתביו הוא תיאור תופעות פסיכוסומטיות. הוא כתב על הפיזיולוגיה של העיכול, על בחירת המאכלים והתרופות, על מחלת האסטמה ועל רעלים, סוכרת וכו’. הוא האמין בכוח העצמי של האדם ולדעתו הבריאות נובעת ממאזן כוחות טבעי. בנוסף לכך הוא הדגיש את ערך ההיגיינה הגופנית והנפשית.
פסלו של הרמב"ם בקורדובה, ספרד